Черкаські студенти звільнятимуть книги або Віва, буккросинг!

13 вересня почав свій відлік черкаський буккросинг – про це радо повідомили громадськість під час презентації нового книжкового проекту. Свідками цього стали присутні на відкритті першого в Черкасах неформального буккросинг-клубу в межах кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації ЧНУ ім. Б. Хмельницького.
Координатор проекту студентка Юлія КНЮПА розповіла, що він є ініціативою студентів і викладачів кафедри. Ідея народилася просто посеред пари, коли обговорювали новітні способи поширення книг. Буккросинг не залишив нікого байдужим, і спробувати щось подібне було б дійсно цікаво всім. Зі стану «мрії» у реальність втілити проект допоміг випадок: завдяки програми демократичної освіти «Майстерня громадської активності» буккросинг отримав шанс на життя у вигляді соціального проекту.
Всесвітнє гасло буккроссингу звучить як «Перетворімо весь світ на бібліотеку!».
Книжки не належать нікому. Це птахи вільного польоту, яким місце не на одній полиці якогось затятого книгоманьяка, а свій шлях у світовій бібліотеці. Прочитав — віддай іншому. Саме так звучить основний принцип книжкового руху бук кросинг. З англійської book — «книжка», crossing — «переїзд».
Де і коли з’явився буккросинг?
Батьком буккросингу вважають американця Рона Хонберкера, який розпочав рух книжок у березні 2001 року. На нього справило враження те, як мандрують світом фотоапарати. Саме тому він вирішив “відпустити і книжки”. Рон залишив 20 книг зі своїми координатами у холі готелю, в якому зупинився. Рон запропонував майбутнім читачам реєструвати знайдену книжку на спеціально створеному сайті, щоб мати можливість стежити за ії подальшими мандрами і спілкуватись з тими, хто ії прочитав. Через півроку на його сайті було біля 300 активних користувачів, які «відпускали» книги і приводили нових учасників.
Далі хвиля буккросингу перекинулася і в Європу. Першою її підхопила Італія. У них буккросинг зветься PassaLibro, і в ньому беруть участь навіть серйозні організації. Наприклад, влада Флоренції подарувала руху 4000 книг, які були розповсюджені по ринках міста та будівлі мерії. Далі приєдналася Франція і пішло-поїхало. Віднедавна рух дійшов вже і до країн СНД. Читачі України, Росії та Білорусі також випускають свої улюблені книжки за територію полиць.
Буккроссинг у класичному вигляді:
• знайди на своїй книжковій полиці книгу, яку ти хочеш звільнити і зареєструй її на спеціальному сайті
• напиши отриманий книжковий номер на обкладинці, а краще – на спеціальній наліпці, яку можна завантажити з сайту
• обгорни книгу в прозорий пластиковий пакет, якщо збираєшся залишити її просто неба
• залиш книгу у місці, де іїї знайде наступний читач (у кафе, магазині, на парковій лавочці)

Декілька цікавих фактів про буккросинг:

• близько мільйона книжок беруть участь у буккроссингу
• у всьому світі вже більше півмільйона учасників руху
• щодня до руху приєднується близько 300 учасників
Крім того, торік у Німеччині національний сайт буккроссингу був визнаний найкращим національним віртуальним ресурсом. Взагалі, за відгуками буккроссерів з Німеччини, в них часом спостерігається своєрідна «залежність» від звільнення книг та очікування сигналу від людини, що ії знайшла. Часто вони купують одразу декілька примірників книжки, що їм подобається. Один примірник залишається вдома, інші «звільнюються».
Загалом же, учасники руху впевнені, що їхня гра вберігає дерева від знищення задля паперу.
Не оминув рух і Україну. Проте сьогодні він тільки набирає обертів. Інформацією про обмін книгами в Україні обмінюються на сайті bookcrossing-ua.at.ua. Там же можна зареєструвати новий осередок буккросингу. У соціальних мережах на кшталт «вконтакті» зареєстровано безліч регіональних груп вільного обміну книжками. Цікаво, що саме в Україні популяризують цей рух бібліотекарі, які ініціативно створюють для цього окремі полиці в бібліотеках. Ініціаторами руху також стають переважно студенти і журналісти. До того ж, поширеною лишається практика залишати книжки просто неба або в обумовленому місці (приміром, кафе).
Існує також декілька цікавих проектів. У Харкові книгарня «Є» має власну полицю буккросінгу. Також буквально нещодавно одна всеукраїнська громадська організація започаткувала соціальний проект, де книжки сучасних українських письменників мандруватимуть із міста в місто разом із популяризацією громадського руху. На жаль, Черкаси до переліку міст проекту не потрапили. Але ми не засмучуємося, адже саме сьогодні, сподіваємося, почнеться відлік черкаського буккросингу.

У нашому місті було кілька спроб започаткувати буккросинг, однак жодна з них, в тому числі й ініційована обласною бібліотекою, не була вдалою. Ідея "загубити” книжку у громадському місці не прижилася, адже книги хоч і залишали у різних місцях, їх часто забирали, і вони не рухалися далі.
«Саме тому ми вирішили створити "безпечну полицю”, де можна залишати книги для обміну. До того ж, першими учасниками імпровізованого книжкового клубу запрошено бути студентів і викладачів кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації, для яких книга – це святе», – розповіла Юлія КНЮПА.
«Наш буккросинг не зовсім такий, як в усьому світі, його обумовили сьогоденні реалії. Ми вирішили створити неформальний книжковий клуб, який дістав назву “freebook”, що означає приблизно «звільни книгу». Студенти і викладачі «відпускають» у вільне плавання книгу. Одна з умов – це має бути дійсно цікава книга, якою хочеться поділитися з іншими», – стверджує Людмила СОЛОДКА, викладач кафедри, яка стала співкоординатором проекту.
Відтак учасник може взяти собі будь-яку іншу книгу з полиці, самостійно записавшись у спеціальний журнал. «Ми навмисне покладаємося на совість учасників, аби не перетворювати буккросинг на ще одну стандартну бібліотеку», – запевняє Юлія КНЮПА.
Поки що в студентів є лише 12 книжок, дві з яких подаровано кафедрою, та ще три – власне студентами. Репертуар різноманітний, але спільна риса всіх видань – орієнтованість на молодіжну аудиторію. Організатори презентації сподіваються, що з часом кількість книг значно зросте завдяки самим учасникам.
Після презентації охочі залишали свої враження і очікування від проекту на спеціальному плакаті. Організатори радіють, що вони схвальні й обнадійливі, адже гарний початок – половина справи. Відтак, буккросинг має всі підстави вийти за межі університету, а отже, черкащани зможуть стати справжніми буккросерами.