«Не випадкові випадковості»

Дара Корній та Любов Долик розповіли про свої враження від Черкаського книжкового фестивалю

У межах Черкаського книжкового фестивалю, який проходив 7-9 квітня, до міста завітала відома «мольфарка слова» Дара Корній. Вона вже давно стала улюбленицею українських читачів,  її твори читають і перечитують, запитують у книгарнях та бібліотеках. Її творчість відзначається неповторним стилем, у якому українська міфологія гармонійно переплітається з реальністю, порушуються проблеми добра і зла, кохання, дружби, людських стосунків.


До марафону письменників, який організувала газета «Нова доба» (інформаційний партнер книжкового фестивалю) письменниця потрапила випадково – головний редактор газети Тетяна Очеретяна побачила в соціальній мережі світлини Дари Корній, яка саме прогулювалася Черкасами, і запросила її погрітися до них в редакцію.  На повідомлення письменниця нічого не відповіла, але вже  через півгоди привіталася особисто. За чашечкою ароматної кави Дара відверто розповіла про свої враження від міста та книжкового фестивалю.
До міста Дара Корній приїхала не одна, як вона  говорить: «Коли до мене звернулася Людмила (йдеть про Людмилу Фіть – організотара книжкового фестивалю) з такою пропозицією приїхати на ваш книжковий фестиваль, я зрозуміла, що я одна не приїду. Я мушу взяти з собою друзів своїх і показати їм ваше місто. Тому що бути у вашому місті і не закохатися в ваше місто – це неможливо». Разом з Дарою до Черкас приїхало 35 людей – письменники, поети, волонтери, художники, майстрині.

Дара Корній згадує, що її західноукраїнські друзі трішки побоювалися їхати  адже думали, що місто в більшості  російськомовне,  на що письменниця відповіла, що це не правда і вона такого не помітила: «Ваша мова простора, розлога, не куца. Вона така тягуча ця українська мова. Вона така степова. Ви говорите, наче співаєте. Ви так промовляєте… І це так розкішно для нашого западенського вуха звучить. Мова в нас швидка, а в вас вона розкішна, як ті степи». 
З теплом і захопленням Дара розповіла про свої враження від міста та його жителів. «Не любити Черкаси – це не любити Україну», каже майстриня слова в інтерв’ю.
Стосовно самого фестивалю, то за словами письменниці, це просто щось неймовірне. Дара Корній шле респект і повагу  всім організаторам Черкаського книжкового фестивалю і прогнозує і другий, і третій: «Ви це зможете, тому що вам це під силу. До вас будуть приїжджати за досвідом інші міста і я буду їм це радити».
Разом із Дарою до редакції газети завітала її сестра по творчості Любов Долик, яка теж ділилася своїми враженнями: «Львів ми покинули дощовий, холодний, сніговий. І коли ми приїхали сюди…а тут така весна! Квітує все, квітує! І все більше, все більше. І приїжджаєш і тут, аж, знаєте, аж душа розкрилась – така розкіш, такий простір, таке все ніжне. І оце враження – сама природа все підготувала. І в який же день це все відбувалося? От знаєте, не випадкові випадковості. Благовіщення!».
Письменниці в один голос відзначають спокій, розмірність і гармонію Черкас, оазисом світла якого став Книжковий фестиваль. «У місті відчуваєш себе рідним», ділиться Люба Долик.

Лут Яна, 4-В курс